Glazurowany kurczak z amerykańskim sosem BBQ

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P07S / S07 / Drób
  • 75 min
  • Danie mięsne

Składniki na 4 porcje

  • Podudzia lub udka z kurczaka 6-8 szt.
  • Sól 1 łyżeczkę
  • Cukier brązowy 2 łyżki
  • Sos BBQ 5 łyżek

Wykonanie:

  • Mięso zamarynuj dwie godziny w soli, cukrze i ulubionym sosie BBQ.
  • Kurczaka włóż do naczynia żaroodpornego.
  • Piecz bez przykrycia na programie Drób / P07S
  • Glazurowanego kurczaka podawaj z warzywami karmelizowanymi, pieczywem hamburgerowym, serem cheddar bądź sałatką z białej kapusty Colesław.

Sugestia szefa:

Mięso przygotowane w ten sposób idealne nadaje się na tzw. „pulledchicken” czyli szarpany kurczak. Zaraz po przygotowaniu oddziel mięso od kości, dodaj sos z brytfanki, wymieszaj i podawaj z pieczywem hamburgerowym, serem cheddar, sałatą i ogórkiem konserwowym. Danie to ideał nie komponuje się z domowymi frytkami.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam