Glazurowany kurczak z amerykańskim sosem BBQ
- Piekarnik FullSteam
-
Program urządzenia: P07S / S07 / Drób
- 75 min
- Danie mięsne
Składniki na 4 porcje
- Podudzia lub udka z kurczaka 6-8 szt.
- Sól 1 łyżeczkę
- Cukier brązowy 2 łyżki
- Sos BBQ 5 łyżek
Wykonanie:
- Mięso zamarynuj dwie godziny w soli, cukrze i ulubionym sosie BBQ.
- Kurczaka włóż do naczynia żaroodpornego.
- Piecz bez przykrycia na programie Drób / P07S
- Glazurowanego kurczaka podawaj z warzywami karmelizowanymi, pieczywem hamburgerowym, serem cheddar bądź sałatką z białej kapusty Colesław.
Sugestia szefa:
Mięso przygotowane w ten sposób idealne nadaje się na tzw. „pulledchicken” czyli szarpany kurczak. Zaraz po przygotowaniu oddziel mięso od kości, dodaj sos z brytfanki, wymieszaj i podawaj z pieczywem hamburgerowym, serem cheddar, sałatą i ogórkiem konserwowym. Danie to ideał nie komponuje się z domowymi frytkami.