Pizza (Pinsa Romana)
Składniki
Składniki na ciasto
- Składniki na ciasto
- Mąka pszenna na pizzę typu 00 200 g
- Woda 100 ml
- Sól 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek 1 łyżka
- Drożdże świeże 2 g
Pizza
- Pasta pomidorowa 4 łyżki
- Ser mozarella 1/2 kulki
- Oliwa z oliwę 1 łyżka
- Bazylia
Opcjonalnie
- Cebula, boczek, pieczarki, salami
Wykonanie:
- Wszystkie składnik przełóż do miksera planetarnego i miksuj do uzyskania gotowej masy
- Przygotowane ciasto przełóż do miski, zafoliuj i pozostaw przez noc w lodówce
- Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj ciasto do wielkości pojemnika frytkownicy i przełóż zawartość do kosza
- Piecz przy użyciu Programu Bake przez 4 minuty
- Obróć przygotowane ciasto i piecz przez 8 minut
- Otwórz frytkownice, posmaruj ciasto sosem pomidorowym i oprósz serem
- Opcjonalnie możesz dodać: pieczarki, salami
- Piecz przez 3 minuty
- Pizzę przełóż na talerz, skrop oliwą z oliwek i udekoruj świeżą bazylią