Pizza (Pinsa Romana)

  • Frytkownica Air Fryer
  • Program urządzenia: Bake
  • 15 min
  • Danie wege

Składniki

Składniki na ciasto

  • Składniki na ciasto
  • Mąka pszenna na pizzę typu 00 200 g
  • Woda 100 ml
  • Sól 1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka
  • Drożdże świeże 2 g

Pizza

  • Pasta pomidorowa 4 łyżki
  • Ser mozarella 1/2 kulki
  • Oliwa z oliwę 1 łyżka
  • Bazylia

Opcjonalnie

  • Cebula, boczek, pieczarki, salami

Wykonanie:

  • Wszystkie składnik przełóż do miksera planetarnego i miksuj do uzyskania gotowej masy
  • Przygotowane ciasto przełóż do miski, zafoliuj i pozostaw przez noc w lodówce
  • Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj ciasto do wielkości pojemnika frytkownicy i przełóż zawartość do kosza
  • Piecz przy użyciu Programu Bake przez 4 minuty
  • Obróć przygotowane ciasto i piecz przez 8 minut
  • Otwórz frytkownice, posmaruj ciasto sosem pomidorowym i oprósz serem
  • Opcjonalnie możesz dodać: pieczarki, salami
  • Piecz przez 3 minuty
  • Pizzę przełóż na talerz, skrop oliwą z oliwek i udekoruj świeżą bazylią

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam