Knedle z sosem śliwkowym

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P01S / S01 / Gotowanie na parze
  • 20 min
  • Danie wege

Składniki na 4 porcje

Ciasto

  • Drożdże świeże 40 g
  • Cukier 15 g
  • Mleko 3,2% 300 ml
  • Mąka krupczatka 500 g
  • Bułki czerstwe 2 szt.
  • Jajka 2 szt.
  • Sól 5 g

Sos śliwkowy

  • Sok z czarnej porzeczki 300 ml
  • Śliwki (mogą być mrożone) 400g

Podanie

  • Śmietana kwaśna 18%
  • Mięta 4 listki

Wykonanie:

Knedle

  • Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj odrobinę mleka i mąkę do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Powstały rozczyn dostaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone bułki w drobną kostkę, resztę mleka, jajka a na koniec szczyptę soli oraz rozczyn.
  • Z powstałej masy wyrób ciasto (w razie konieczności dodaj odrobine mąki) i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
  • Uformuj wałki, a następnie gotuj je w piekarniku przez 20 minut na programie Gotowanie na parze / P01S.

Sos śliwkowy

  • Wszystkie składniki sosu przełóż do rondelka i gotuj na małym ogniu do pożądanej konsystencji.
  • Knedle podajemy na gorąco z sosem śliwkowym i łyżką kwaśnej śmietany, udekorowane miętą.

Sugestia szefa:

Jeśli nie posiadasz świeżych drożdży, to użyj drożdże suche ok. 18,5g.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam