Knedle z sosem śliwkowym
Składniki na 4 porcje
Ciasto
- Drożdże świeże 40 g
- Cukier 15 g
- Mleko 3,2% 300 ml
- Mąka krupczatka 500 g
- Bułki czerstwe 2 szt.
- Jajka 2 szt.
- Sól 5 g
Sos śliwkowy
- Sok z czarnej porzeczki 300 ml
- Śliwki (mogą być mrożone) 400g
Podanie
- Śmietana kwaśna 18%
- Mięta 4 listki
Wykonanie:
Knedle
- Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj odrobinę mleka i mąkę do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Powstały rozczyn dostaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone bułki w drobną kostkę, resztę mleka, jajka a na koniec szczyptę soli oraz rozczyn.
- Z powstałej masy wyrób ciasto (w razie konieczności dodaj odrobine mąki) i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
- Uformuj wałki, a następnie gotuj je w piekarniku przez 20 minut na programie Gotowanie na parze / P01S.
Sos śliwkowy
- Wszystkie składniki sosu przełóż do rondelka i gotuj na małym ogniu do pożądanej konsystencji.
- Knedle podajemy na gorąco z sosem śliwkowym i łyżką kwaśnej śmietany, udekorowane miętą.
Sugestia szefa:
Jeśli nie posiadasz świeżych drożdży, to użyj drożdże suche ok. 18,5g.