Soczysta pieczeń wieprzowa sous vide

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P04S / S04 / Wieprzowina w niskiej temperaturze
  • 240 min
  • Danie mięsne

Składniki na 4 porcje

  • Karkówka lub szynka wieprzowa 1 szt. ok. 1,5 kg
  • Mix przypraw 2 łyżki stołowe
  • Oliwa z oliwek lub masło 4 łyżki stołowe
  • Sól, pieprz do smaku
  • Żurawina / Brusznica do podania

Wykonanie:

  • Mięso zamarynuj w ulubionych przyprawach i oliwie. Odstaw do lodówki najlepiej na 24 godziny.
  • Przełóż mięso do rękawa i piecz w temperaturze 80°C przez 4 godziny na programie Wieprzowina w niskiej temperaturze / P04S
  • Po upieczeniu przełóż na talerz, udekoruj według uznania, podawaj z żurawiną lub słodkim sosem.

Sugestia szefa:

Pieczenie w rękawie w niskiej temperaturze tak jak metoda gotowania sous vide powoduje iż mięso nie będzie suche. Dodanie ulubionych ziół np. rozmarynu, tymianku czy liścia laurowego zaostrzy jego aromat. Naturalny tłuszcz jest nośnikiem smaku. Dodaj do potrawy odrobinę masła przed pieczeniem. Mięso po wystudzeniu idealnie nadaje się na kanapki.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam