Pasztet wegetariański z ciecierzycy z warzywami
Składniki na 4 porcje
- Olej rzepakowy 3 łyżki
- Liść laurowy 5 szt.
- Cebula 2 szt.
- Czosnek 4 ząbki
- Ziele angielskie 10 szt.
- Marchewka 2 szt.
- Pietruszka 2 szt.
- Seler 1/2 szt.
- Por 1 szt.
- Ciecierzyca konserwowa z puszki 480 g
- Pieprz ziołowy 1 łyżka
- Wędzona papryka 1/2 łyżki
- Jajka 2 szt.
- Mąka kukurydziana 1 łyżka
- Sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzej do 150°C i ustaw program Pieczenie z parą / P09S
- Na patelni rozgrzej delikatnie olej, zasmaż liście laurowe oraz ziele angielskie, aż do zrumienienia, po czym zdejmij je z patelni.
- Wrzuć cebulę i czosnek pokrojone w kostkę, smaż przez kilka minut.
- Dodaj pozostałe warzywa pokrojone w drobną kostkę oraz przyprawy i duś pod przykryciem do miękkości.
- Zmiksuj połowę warzyw i ciecierzycy.
- Wystudź składniki i wymieszaj z pozostałą ciecierzycą z doprawionymi warzywami.
- Dodaj jajka oraz mąkę kukurydzianą.
- Całość wymieszaj bardzo dokładnie, dopraw solą i pieprzem.
- Masę przełóż do wysmarowanej foremki.
- Piecz przez 50 – 60 minut. Po upieczeniu schłodź i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.