Pasztet wegetariański z ciecierzycy z warzywami

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P09S / S09 / Pieczenie z parą
  • 120 min
  • Danie wege

Składniki na 4 porcje

  • Olej rzepakowy 3 łyżki
  • Liść laurowy 5 szt.
  • Cebula 2 szt.
  • Czosnek 4 ząbki
  • Ziele angielskie 10 szt.
  • Marchewka 2 szt.
  • Pietruszka 2 szt.
  • Seler 1/2 szt.
  • Por 1 szt.
  • Ciecierzyca konserwowa z puszki 480 g
  • Pieprz ziołowy 1 łyżka
  • Wędzona papryka 1/2 łyżki
  • Jajka 2 szt.
  • Mąka kukurydziana 1 łyżka
  • Sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Piekarnik rozgrzej do 150°C i ustaw program Pieczenie z parą / P09S
  • Na patelni rozgrzej delikatnie olej, zasmaż liście laurowe oraz ziele angielskie, aż do zrumienienia, po czym zdejmij je z patelni.
  • Wrzuć cebulę i czosnek pokrojone w kostkę, smaż przez kilka minut.
  • Dodaj pozostałe warzywa pokrojone w drobną kostkę oraz przyprawy i duś pod przykryciem do miękkości.
  • Zmiksuj połowę warzyw i ciecierzycy.
  • Wystudź składniki i wymieszaj z pozostałą ciecierzycą z doprawionymi warzywami.
  • Dodaj jajka oraz mąkę kukurydzianą.
  • Całość wymieszaj bardzo dokładnie, dopraw solą i pieprzem.
  • Masę przełóż do wysmarowanej foremki.
  • Piecz przez 50 – 60 minut. Po upieczeniu schłodź i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam