Roladka z bakłażana faszerowana ricottą zapiekana z sosem pomidorowo paprykowym - danie typu FIT

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P09S / S09 / Pieczenie z parą
  • 25 min
  • Danie wege

Składniki na 4 porcje

  • Bakłażany 2 szt.
  • Sól, pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek do polania
  • Ser Ricotta 2 szt. / 0,400 kg
  • Kiełki rzodkiewki 1 opakowanie

Sos pomidorowo – paprykowy

  • Cebula biała 1 szt.
  • Czosnek 4 ząbki
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki
  • Czerwone wino półsłodkie 1 kieliszek
  • Pomidory krojone z puszki 2 szt. / 800 g
  • Pasta warzywna rekomendowana „Ajvar” 1 słoik ok. 250 g
  • Sól, pieprz do smaku
  • Laska wanilii do smaku
  • Mak 2 łyżki

Wykonanie:

  • Bakłażany pokrój w cienkie plastry, dopraw solą, pieprzem i skrop oliwą.
  • Rozłóż plastry bakłażana na desce, nałóż łyżką ricottę i zawiń do środka tworząc roladkę.
  • Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem, polej gęstym sosem - przepis na sos znajdziesz poniżej.
  • Blaszkę włóż do piekarnika i piecz 25 min na programie Pieczenie z parą / P09S
  • Po upieczeniu przełóż na talerz, udekoruj kiełkami i polej oliwą z oliwek.

Sos pomidorowo -paprykowy

  • Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie, zalej czerwonym winem i redukuj na małym ogniu.
  • Następnie dodaj pomidory, pastę i duś do konsystencji gęstego sosu. Dopraw do smaku.

Sugestia szefa:

Aby pozbyć się goryczki z bakłażanów, należy je pokroić, posolić, odczekać minutę i zebrać powstały sok. Wytrzyj ręcznikiem do sucha lub zbierz go nożem. Laskę wanilii możesz zastąpić połową łyżeczki naturalnego ekstraktu lub opakowaniem ok 8 g cukru z prawdziwą wanilią.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam