Roladka z bakłażana faszerowana ricottą zapiekana z sosem pomidorowo paprykowym - danie typu FIT
Składniki na 4 porcje
- Bakłażany 2 szt.
- Sól, pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek do polania
- Ser Ricotta 2 szt. / 0,400 kg
- Kiełki rzodkiewki 1 opakowanie
Sos pomidorowo – paprykowy
- Cebula biała 1 szt.
- Czosnek 4 ząbki
- Oliwa z oliwek 4 łyżki
- Czerwone wino półsłodkie 1 kieliszek
- Pomidory krojone z puszki 2 szt. / 800 g
- Pasta warzywna rekomendowana „Ajvar” 1 słoik ok. 250 g
- Sól, pieprz do smaku
- Laska wanilii do smaku
- Mak 2 łyżki
Wykonanie:
- Bakłażany pokrój w cienkie plastry, dopraw solą, pieprzem i skrop oliwą.
- Rozłóż plastry bakłażana na desce, nałóż łyżką ricottę i zawiń do środka tworząc roladkę.
- Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem, polej gęstym sosem - przepis na sos znajdziesz poniżej.
- Blaszkę włóż do piekarnika i piecz 25 min na programie Pieczenie z parą / P09S
- Po upieczeniu przełóż na talerz, udekoruj kiełkami i polej oliwą z oliwek.
Sos pomidorowo -paprykowy
- Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie, zalej czerwonym winem i redukuj na małym ogniu.
- Następnie dodaj pomidory, pastę i duś do konsystencji gęstego sosu. Dopraw do smaku.
Sugestia szefa:
Aby pozbyć się goryczki z bakłażanów, należy je pokroić, posolić, odczekać minutę i zebrać powstały sok. Wytrzyj ręcznikiem do sucha lub zbierz go nożem. Laskę wanilii możesz zastąpić połową łyżeczki naturalnego ekstraktu lub opakowaniem ok 8 g cukru z prawdziwą wanilią.