Szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P01S / S01 / Gotowanie na parze
  • 10 min
  • Danie wege

Składniki na 4 porcje

  • Szparagi zielone lub białe 500 g

Sos holenderski

  • Wino białe 80 ml
  • Ziele angielskiego 2 szt.
  • Liść laurowy 2 szt.
  • Żółtka 3 szt.
  • Masło klarowane 120 g
  • Sól, pieprz do smaku
  • Sok z ½ cytryny 10 ml

Jajka w koszulce

  • Jajka 8 szt.
  • Ocet spirytusowy 10% 10 ml
  • Soku z cytryny 10 ml
  • Woda 1 l

Wykonanie:

Sos Holenderski

  • W małym rondelku podgrzewaj wino z przyprawami tak długo, aż objętość zredukuje się o połowę.
  • Odparowane wino przelej do miski, dodaj pojedynczo żółtka.
  • Masło klarowane rozpuść.
  • Miskę umieść nad garnkiem z gotująca się wodą tak aby dno nie dotykało wody.
  • Trzepaczką ubijaj żółtka na parze, do momentu, aż zamienią się w puszystą pianę.
  • Delikatnym strumieniem wlewaj ciepłe nie gorące masło, cały czas ubijając masę.
  • Pod koniec ubijania dodaj sól, pieprz i sok z cytryny, cały czas mieszając.
  • Sos holenderski odstaw w ciepłe miejsce.

Szparagi

  • Szparagi obierz i obetnij końcówki.
  • Przełóż je na kratkę, dopraw solą oraz pierzem piecz w piekarniku na programie Gotowanie na parze / P01S przez około 8 min.

Jajka w koszulce w piekarniku

  • Przygotuj filiżanki wyłożone woreczkami foliowymi z odrobiną tłuszczu.
  • Jajka wybij do filiżanek i zamknij woreczki.
  • Wstaw razem ze szparagami do piekarnika na program Gotowanie na parze / P01S ok 8-10 min.
  • Jajka podawaj z wcześniej przygotowanym sosem holenderskim.

Sugestia szefa:

Szparagi podawaj polane ciepłym sosem holenderskim z jajkiem w koszulce, solą morską i białym pieprzem. Idealnym dodatkiem jest pieczywo tostowe z masłem ziołowym

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam