Szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce
Składniki na 4 porcje
- Szparagi zielone lub białe 500 g
Sos holenderski
- Wino białe 80 ml
- Ziele angielskiego 2 szt.
- Liść laurowy 2 szt.
- Żółtka 3 szt.
- Masło klarowane 120 g
- Sól, pieprz do smaku
- Sok z ½ cytryny 10 ml
Jajka w koszulce
- Jajka 8 szt.
- Ocet spirytusowy 10% 10 ml
- Soku z cytryny 10 ml
- Woda 1 l
Wykonanie:
Sos Holenderski
- W małym rondelku podgrzewaj wino z przyprawami tak długo, aż objętość zredukuje się o połowę.
- Odparowane wino przelej do miski, dodaj pojedynczo żółtka.
- Masło klarowane rozpuść.
- Miskę umieść nad garnkiem z gotująca się wodą tak aby dno nie dotykało wody.
- Trzepaczką ubijaj żółtka na parze, do momentu, aż zamienią się w puszystą pianę.
- Delikatnym strumieniem wlewaj ciepłe nie gorące masło, cały czas ubijając masę.
- Pod koniec ubijania dodaj sól, pieprz i sok z cytryny, cały czas mieszając.
- Sos holenderski odstaw w ciepłe miejsce.
Szparagi
- Szparagi obierz i obetnij końcówki.
- Przełóż je na kratkę, dopraw solą oraz pierzem piecz w piekarniku na programie Gotowanie na parze / P01S przez około 8 min.
Jajka w koszulce w piekarniku
- Przygotuj filiżanki wyłożone woreczkami foliowymi z odrobiną tłuszczu.
- Jajka wybij do filiżanek i zamknij woreczki.
- Wstaw razem ze szparagami do piekarnika na program Gotowanie na parze / P01S ok 8-10 min.
- Jajka podawaj z wcześniej przygotowanym sosem holenderskim.
Sugestia szefa:
Szparagi podawaj polane ciepłym sosem holenderskim z jajkiem w koszulce, solą morską i białym pieprzem. Idealnym dodatkiem jest pieczywo tostowe z masłem ziołowym