Warzywa korzeniowe karmelizowane w miodzie lipowym z przyprawami

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P02S / S02 / Gotowanie na parze + grill
  • 40 min
  • Danie wege

Składniki na 4 porcje

  • Marchew 3 szt.
  • Pietruszka korzeń 2 szt.
  • Czerwona cebula 2 szt.
  • Czosnek 2 szt.
  • Słodki ziemniak (batat) 1 szt.
  • Sól, pieprz, rozmaryn do smaku
  • Miód 2 łyżki
  • Masło 2 łyżki

Wykonanie:

  • Warzywa obierz, pokrój według własnego uznania w plastry lub słupki.
  • Wymieszaj z przyprawami, miodem oraz masłem.
  • Piecz, paruj na programie Gotowanie na parze + grill / P02S 40 min.
  • Dopraw do smaku.

Sugestia szefa:

Pieczone warzywa zachowują więcej wartości odżywczych, składników mineralnych oraz witamin niż gotowane. Ponieważ zostają one w warzywach, a nie przechodzą do wody. Dodanie miodu powoduje, że zachodzi proces karmelizacji, a w efekcie intensyfikacja smaku. Jeśli upieczesz czosnek, pozbędziesz się jego ostrego smaku i będzie lepszym dodatkiem do past, do mięs pieczonych, grillowanych.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam