Warzywa korzeniowe karmelizowane w miodzie lipowym z przyprawami
- Piekarnik FullSteam
-
Program urządzenia: P02S / S02 / Gotowanie na parze + grill
- 40 min
- Danie wege
Składniki na 4 porcje
- Marchew 3 szt.
- Pietruszka korzeń 2 szt.
- Czerwona cebula 2 szt.
- Czosnek 2 szt.
- Słodki ziemniak (batat) 1 szt.
- Sól, pieprz, rozmaryn do smaku
- Miód 2 łyżki
- Masło 2 łyżki
Wykonanie:
- Warzywa obierz, pokrój według własnego uznania w plastry lub słupki.
- Wymieszaj z przyprawami, miodem oraz masłem.
- Piecz, paruj na programie Gotowanie na parze + grill / P02S 40 min.
- Dopraw do smaku.
Sugestia szefa:
Pieczone warzywa zachowują więcej wartości odżywczych, składników mineralnych oraz witamin niż gotowane. Ponieważ zostają one w warzywach, a nie przechodzą do wody. Dodanie miodu powoduje, że zachodzi proces karmelizacji, a w efekcie intensyfikacja smaku. Jeśli upieczesz czosnek, pozbędziesz się jego ostrego smaku i będzie lepszym dodatkiem do past, do mięs pieczonych, grillowanych.