Pyzy z sosem waniliowym i makiem

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P01S / S01 / Gotowanie na parze
  • 7 min
  • Danie wege

Składniki na 4 porcje

  • Pyzy drożdżowe 8 szt.

Sos waniliowy

  • Żółtka 2 szt.
  • Cukier 60g
  • Śmietanka 30% 200 ml
  • Mleko 3,2% 100 ml
  • Skrobia ziemniaczana 1 łyżeczka
  • Laska wanilii do smaku
  • Mak 2 łyżki

Wykonanie:

  • Żółtka wymieszaj z cukrem w misce.
  • Śmietankę podgrzej z mlekiem i wlej do żółtek.
  • Całość przelej z powrotem do garnka i gotuj na bardzo małym ogniu ok. 5-6 min.
  • Laski wanilii przekrój wzdłuż, wyskrob ziarenka i dodaj do gotującego się sosu.
  • Skrobie ziemniaczaną połącz z odrobiną mleka (ok. 2-3 łyżeczki), dobrze wymieszaj i wlej do sosu.
  • Pyzy paruj w piekarniku przez 7 minut na programie Gotowanie na parze / P01S
  • Podawaj ciepłe pyzy polane sosem waniliowym i posypane makiem.

Sugestia szefa:

Przygotowując sos waniliowy pamiętaj, aby sosu nie zagotować. Mieszaj intensywnie do uzyskania konsystencji budyniu. Laskę wanilii możesz zastąpić połową łyżeczki naturalnego ekstraktu lub opakowaniem ok 8 g cukru z prawdziwą wanilią.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam