Pyzy z sosem waniliowym i makiem
- Piekarnik FullSteam
-
Program urządzenia: P01S / S01 / Gotowanie na parze
- 7 min
- Danie wege
Składniki na 4 porcje
- Pyzy drożdżowe 8 szt.
Sos waniliowy
- Żółtka 2 szt.
- Cukier 60g
- Śmietanka 30% 200 ml
- Mleko 3,2% 100 ml
- Skrobia ziemniaczana 1 łyżeczka
- Laska wanilii do smaku
- Mak 2 łyżki
Wykonanie:
- Żółtka wymieszaj z cukrem w misce.
- Śmietankę podgrzej z mlekiem i wlej do żółtek.
- Całość przelej z powrotem do garnka i gotuj na bardzo małym ogniu ok. 5-6 min.
- Laski wanilii przekrój wzdłuż, wyskrob ziarenka i dodaj do gotującego się sosu.
- Skrobie ziemniaczaną połącz z odrobiną mleka (ok. 2-3 łyżeczki), dobrze wymieszaj i wlej do sosu.
- Pyzy paruj w piekarniku przez 7 minut na programie Gotowanie na parze / P01S
- Podawaj ciepłe pyzy polane sosem waniliowym i posypane makiem.
Sugestia szefa:
Przygotowując sos waniliowy pamiętaj, aby sosu nie zagotować. Mieszaj intensywnie do uzyskania konsystencji budyniu. Laskę wanilii możesz zastąpić połową łyżeczki naturalnego ekstraktu lub opakowaniem ok 8 g cukru z prawdziwą wanilią.